Fröknäcke
Hej ☺
Under helgen har jag testat två recept på fröknäcke. Jag hade tänkt att ge er receptet på det jag tyckte var bäst, men jag kan inte bestämma mig, så ni får båda 😊
Recept 1
Ingredienser:
2 dl hela linfrön
1 1/2 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
Salt (efter eget tycke och smak)
Vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader.
Häll alla frön och kärnor i en bunke och täck med vatten. Låt stå kallt minst 6 timmar, men gärna över natten.
Sila fröna från överflödigt vatten i en silduk. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt. Grädda på 125 grader i ca 1 timme. Sänk sedan till 100 grader och låt stå i ugnen tills det är torrt. Bryt i bitar när kakan är torr och kall.
Recept 2
Ingredienser:
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/4 dl pumpakärnor
3/4 dl solroskärnor
2 dl majsmjöl
1 krm salt
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla frön och kärnor tillsammans med majsmjöl och salt. Tillsätt olivoljan och rör om. Koka upp vattnet och tillsätt det till blandningen. Rör till en jämn smet. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ändå ut i kanterna. Strö över lite flingsalt. Grädda i ugnen i 70 minuter. Låt svalna och bryt i bitar.
